Szpinak w cieście francuskim
Opakowanie ciasta francuskiego, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 75 dag mrożonego szpinaku w liściach, 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 14 dag sera feta, 2,5 łyżki masła, 3 łyżki tartej bułki, 5 łyżek mleka, 2 jajka i żółtko, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz
1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak, wlać 2 łyżki wody i pod przykryciem dusić 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Fetę pokruszyć widelcem, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, tartą bułkę, mleko, jajka i szpinak, lekko wymieszać doprawiając solą i pieprzem.
3. W tortownicy posmarowanej lekko masłem rozłożyć francuskie ciasto, posmarować rozpuszczonym masłem, ułożyć szpinak, nakryć kolejnym płatem ciasta, posmarować wierzch stopionym masłem i piec około 30 minut.
4. Pod koniec pieczenia rozkłócić żółtko posmarować nim wierzch ciasta, posypać sezamem i dopiec placek.
Podawać z sokiem pomidorowym lub warzywnym albo jogurtem.