Udziec jagnięcy pieczony z kością
Udziec z jagnięcia, główka czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, kawałek folii aluminiowej do zawinięcia mięsa.
1. Cały udziec oczyścić dokładnie z błon i tłuszczu, pozostawić jednak kości.
2. Naszpikować mięso bardzo gęsto czosnkiem, natrzeć solą, posmarować olejem, lekko posypać pieprzem, owinąć w folię i piec w piekarniku w brytfance, do której nalać trochę wody.
3. Jeżeli nie chcemy, aby mięso było w środku różowe pieczeń powinna się piec ok. godziny na każde 1, 5 kg. Kilkanaście ostatnich minut pieczemy ją bez folii, aby się lekko zrumieniła.
4. Kraje się pieczeń w plastry, skrawając mięso do kości. Powinno być lekko różowe. Proponujemy pewną modyfikację tego przepisu, a mianowicie polanie na zakończenie takiej pieczeni czerwonym wytrawnym winem wystarczy ok. 1/2 szklanki. Można użyć domowego wina owocowego, które nada pieczeni niepowtarzalny smak.