Tort owocowy bez pieczenia

25 dag biszkoptów, 25 dag masła, 3 jajka, szklanka cukru, truskawki lub maliny, szklanka wody, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki cukru.

1. Ubić na parze 2 jajka ze szklanką cukru, po ostudzeniu połączyć z masłem i utrzeć na gładką masę. Dodać rozgniecione i osączone z soku owoce (trochę owoców pozostawić w całości do dekoracji).
2. Przygotować szklankę przegotowanej wody zmieszanej z sokiem cytrynowym i 2 łyżeczkami cukru.
3. Na dno tortownicy położyć 1/3 masy, następnie ciasno układać moczone przez moment w wodzie z sokiem biszkopty i trochę całych owoców.
4. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie i na wierzchu udekorować całymi owocami.
5. Tortownicę wstawić do lodówki, tort podawać zimny.