Tort śmietankowy
5 żółtek, 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku, szklanka mleka, kostka masła, 2 torebki galaretki, 1/4 kg biszkoptów, , cała, lub dla amatorów mniej słodkich deserów, 1/2 szklanki cukru.
1. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać proszek budyniowy, wymieszać.
2. Zagotować mleko i do wrzącego wlewać powoli utarte żółtka ciągle mieszając. Zagotować. Wystudzić.
3. Rozetrzeć masło i mieszając dodawać powoli ostudzony budyń.
4. Przygotować według przepisu na opakowaniu jedną galaretkę. Ostudzić. Maczać w niej biszkopty i układać warstwą w tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Na biszkoptach ułożyć warstwę budyniowego kremu, potem znów biszkopty itd. aż do wyczerpania składników. Wierzch stanowić powinien krem.
5. Rozpuścić drugą galaretkę, ostudzić. Zalać nią wierzch tortu.
6. Wstawić do lodówki. Jest to doskonały tort, lekko orzeźwiający, dzięki kwaskowatym galaretkom. Na wierzchu można w galaretce zatopić jeszcze kilka miękkich owoców.