Spaghetti z bakłażanem
Bakłażan, 2 żółte papryki, cebula,10 listków świeżej bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,1/2 paczki spaghetti, szklanka startego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, mielona słodka papryka, pieprz, vegeta
1. Bakłażana pokroić w plastry, paprykę w paski a cebulę w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną cebulę, dodać plasterki bakłażana i obsmażyć je z obu stron, dodać paprykę i koncentrat, słodką paprykę i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 5 minut nie dopuszczając do przypalenia.
3. Sos na patelni doprawić solą, pieprzem oraz vegetą.
4. Ugotować makaron al dente, odsączyć i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać przy pomocy dwóch widelców lekko podgrzewając.
5. Podając posypywać każdą porcję startym parmezanem.