Karkówka z porami po chińsku

50 dag karkówki, 2 duże pory, 2 strąki zielonej papryki, pół średniej kapusty pekińskiej, ząbek czosnku,1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju, 2 łyżki wódki, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka octu winnego, łyżeczka miodu, łyżeczka mielonego imbiru, vegeta do smaku sól, pieprz, ostra mielona papryka

1. Pokroić mięso na plasterki a następnie na centymetrowej szerokości paski, oprószyć mąką ziemniaczaną i podsmażyć na rumiano na połowie oleju, posypać vegetą i imbirem, dodać połowę bulionu oraz wódkę i dusić potrawę 15 minut.
2. Pokroić pory w plasterki; kapustę i papryki pokroić w wąskie paski. Wszystkie warzywa podsmażać na pozostałym oleju około 10 minut, dodać do mięsa.
3. Na patelni po smażeniu warzyw zeszklić posiekany czosnek, dodać sos sojowy, ocet i miód oraz bulion, zagotować, przyprawić pieprzem, papryką i ewentualnie solą, dodać sos do mięsa, zagotować razem.
Najlepiej smakuje z makaronem sojowym lub ryżem.