Ryżowa zapiekanka
2 szklanki ugotowanego ryżu, 1,5 szklanki startego na grubej tarce jarzynowej żółtego sera, 2 kulki mozzarelli, 2 twarde pomidory, łyżka listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
Na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki,1,5 szklanki mleka, sól, pieprz
Do posmarowania formy: łyżka masła
1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i gdy zbieleje oraz spieni się wlewać mleko mieszając energicznie. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać sól i pieprz.
2. Ryż wymieszać z sosem, startym serem i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przełożyć ryż do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy, na wierzchu poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę i pokrojone także plasterki pomidory, posypać tymiankiem.
3. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać potrawę około 15 minut. Potrawa doskonale smakuje także na zimno.