Pierś kaczki ze smażonymi jabłkami

2 piersi kaczki, duża pomarańcza, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 twarde, soczyste jabłka, 100 g masła, sól, pieprz, miód

1. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Nie obierać ze skórki!
2. Pierś z kaczki naciąć od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawić solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewać. Poczekać, aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek. Przewrócić na drugą stronę i podsmażyć mięso. Podsmażone piersi kaczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do pieca nagrzanego do 180°C na 15 ? 20 minut.
3. Na patelni po kaczce ułożyć pokrojone jabłka, dołożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać trochę masła i smażyć. Jeśli jabłka są dość kwaśne, warto dodać łyżeczkę miodu.
4. Wyjąć podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Dołożyć kawałki masła i delikatnie podgrzać, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, znów włożyć na patelnię jabłka.
5. Upieczone piersi kaczki pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i obłożyć podsmażonymi jabłkami.