Sernik na kruchym spodzie
Na ciasto: szklanka krupczatki, 2 jajka, szczypta soli,10 dag masła
Na nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego, lub trzykrotnie mielonego,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mleka 3 łyżki śmietany,3 łyżki cukru, pół szklanki rodzynek,2 łyżki koniaku lub rumu
1. Rodzynki skropić alkoholem i pozostawić aby nasiąkły.
2. Zagnieść ciasto z krupczatki, masła i jajka, szczypty soli oraz odrobiny wody. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
3. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować, rozłożyć w lekko posmarowanej masłem tortownicy tworząc niewysokie brzegi i ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 10 minut.
4. Twaróg zemleć (ser trzykrotnie mielony jest gotowy do użycia ), utrzeć na jednorodną masę z jajkiem, śmietaną, cukrem, dodać rozmieszaną w mleku mąkę ziemniaczaną i rodzynki.
5. Masę serową wyłożyć nam podpieczone ciasto i w tej samej temperaturze piec jeszcze 20 minut. Kroić ciasto po ostudzeniu.