Placek z porów

Na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 12,5 dag masła (1/2 kostki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, żółtko, 3 łyżki gęstej śmietany;
na farsz: 5 porów, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 4 łyżki oliwy, niewielka cukinia, sól, pieprz;
do posmarowania blaszki: łyżeczka masła

1. Zagnieść ciasto, rozłożyć na posmarowanej masłem okrągłej blaszce, podpiec w temperaturze 180 st. C przez 10 minut.
2. Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki, na oliwie zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
3. Wymieszać jajka ze śmietaną, dodać podduszone pory, wylać masę na podpieczone ciasto.
4. Na wierzchu placka ułożyć pokrojoną w plasterki cukinię.
5. W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec jeszcze 15 minut.
Placek najlepiej smakuje na ciepło.