Kruche babeczki śliwkowe
8 łyżek mąki (lub 1/2 szklanki), 3 jajka,15 łyżek cukru pudru, 2 łyżki powideł śliwkowych, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka, szczypta soli,
do posmarowania foremek na babki: łyżka masła;
do ich wysypania: łyżka mąki;
na lukier: szklanka cukru pudru, sok z cytryny
1. Utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, pod koniec dodawać powidła, stale ucierając. Dodać orzechy i wymieszać.
2. Stale ucierając dodawać do masy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i po odrobinie ciepłego mleka.
3. Ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Dodać do masy i dokładnie lecz lekko wymieszać.
4. Foremki posmarować masłem, wysypać mąką i napełnić na 1-2 cm poniżej brzegu ciastem.
5. W piekarniku nagrzanym do 170 st. C piec babeczki 25 minut.
6. Po upieczeniu ostudzić, wyłożyć z foremek na kratkę i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z dodawanym po trochu sokiem cytrynowym.