Czekoladowy tort
5 tabliczek deserowej czekolady (50 dag), 1 i 1/4 szklanki cukru, 2 jajka i 8 żółtek, łyżka żelatyny, 1 i 1/2 szklanki śmietany 30-proc., paczka podłużnych biszkoptów, łyżeczka masła do posmarowania dna tortownicy
1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kuchence mikrofalowej lub nad garnkiem z gorącą wodą.
2. Cukier zalać 1/2 szklanki wody w małym garnuszku i gotować mieszając, aż utworzy się gęsty syrop.
3. Jajka i żółtka zmiksować na gęstą puszystą masę i pod koniec wlewać ostudzony cukrowy syrop.
4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić i dodać mieszając do masy jajecznej wraz z czekoladą. Ostrożnie a dokładnie wymieszać.
5. Ubić śmietanę na sztywno i znów delikatnie wymieszać z masą.
6. W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć biszkopty starając się ?przykleić? do posmarowanego dna, na nich powoli, dużą łyżką nakładać krem.
7. Wstawić dobrze zakrytą tortownicę do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.