Tarta brokułowa

Na ciasto: 1,5 szklanki mąki,1/2 kostki masła, żółtko
Na farsz: duży brokuł, kawałek czerwonej papryki
Na sos: 1/2 szklanki śmietanki najlepiej 18-proc.,2 łyżki masła,cebula,2 łyżki mąki,1,5 szklanki startego sera żółtego
Do posmarowania formy: łyżka masła

1. Zagnieść ciasto: mąkę, masło i żółtko oraz odrobinkę wody(nawet do 1/2 szklanki).Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Przygotować sos: na roztopionym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, wlać śmietanę i po wymieszaniu sosu dodać jeszcze starty ser. Mieszając doprowadzić do powstania jednolitego sosu.
3. Brokuła podzielić na małe różyczki, wrzucić na 2 minuty na wrzątek, odcedzić. Paprykę pokroić w cienkie paski.
4. Posmarować formę masłem, wylepić ja ciastem formując także wysokie boki. W temperaturze 200 st. C podpiekać około 10 minut.
5. Na podpieczonym cieście ułożyć brokuły i paprykę, zalać sosem. Zapiekać 15 minut.