Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa

1 kg ziemniaków, 80 dag półtłustego twarogu, ugotowane na twardo jajko, pół szklanki mleka, pół łyżeczki kminku, sól, łyżka twardego masła
Do posmarowania formy: łyżka masła

1. Ziemniaki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
2. Twaróg rozetrzeć przy pomocy widelca dodać mleko i dokładnie wymieszać.
3. Posiekać jajko na twardo i dodać do twarogu z mlekiem, dodać trochę soli i pieprzu.
4. Wymieszać ziemniaczane plasterki z masą twarogową, dodać kminek sparzony na sitku szklanką wrzącej wody.
5. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niej ziemniaki z twarogiem.
6. W nagrzanym, do 180 st. C piekarniku zapiekać aż zrumieni się powierzchnia zapiekanki.