Frittata z czerwonej cebuli
50 dag czerwonej cebuli,6 jaj,10 dag sera roquefort,3 łyżki oliwy,2 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego, sól, pieprz
1. Obrać cebule, na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dorzucić cebulę oraz tymianek. Dusić 25 minut na niedużym ogniu.
2. Rozbić w sporym naczyniu jajka, dodać pokruszony roquefort, dodać lekko ostudzoną uduszoną cebulę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
3. Na dużej patelni rozgrzać ostatnią łyżkę oliwy, wlać jajka z cebulą i na bardzo niedużym ogniu smażyć 15 minut, po czym nakryć patelnię talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem wyłożyć omlet, po czym znów go zsunąć stroną wierzchnią do dołu, aby się i z tej strony dobrze podsmażył.
Podawać z surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.