Kogut w winie

Składniki: duży kurczak, wagi około 2 kg, 2 kurczęce wątróbki, 2 łyżki masła,2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki mąki, 4 łyżki koniaku,10 dag słoniny, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 szklanki czerwonego wina (wytrawnego), łyżka oliwy z oliwek,10 dag surowego boczku,25 dag pieczarek, garść posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego,3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz

1. Kurczaka kroimy na kawałki, najlepiej takie na jedną porcję. Kroimy w kostkę słoninę , w plasterki marchew, a cebulę siekamy. Czosnek kroimy na drobne kawałeczki.
2. W dużym garnku, najlepiej o dość grubym dnie, topimy słoninę, dodajemy oliwę z masłem , na tłuszczu rumienimy kawałki mięsa, dodajemy czosnek, cebulę i marchew. Oprószamy mąką i mieszając drewnianą łyżką jeszcze chwilę smażymy.
3. Koniakiem polewamy wierzch potrawy i podpalamy nie zestawiając z ognia. Kiedy zgaśnie dolewamy wino i szklankę wody, mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, suszony lub świeży posiekany tymianek, zieloną pietruszkę ; doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy potrawę około 2 godzin.
4. Boczek kroimy w kostkę wrzucamy do garnka z zimną wodą i kiedy zawrze – odcedzamy.
5. Kostki boczku topimy następnie w małym garnuszku, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy 6 – 7 minut.
6. Na półmisku układamy boczek z pieczarkami, na nim kawałki kurczaka. Sosu w garnku powinno pozostać około 1,5 szklanki, jeśli jest więcej odparowujemy, dodajemy posiekaną wątróbkę i kiedy sos silnie się zagrzeje (nie należy sosu doprowadzić do gwałtownego wrzenia) polewamy nim potrawę na półmisku.
Do koguta w winie doskonale smakują ziemniaki z wody.