Ekspresowe danie z kiełbasy
1/2 kg nietłustej kiełbasy, 1/2 kg pomidorów, 2 duże cebule, płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki oleju, sól, pieprz
1. Kiełbasę pokroić na porcje, ponacinać skórkę ukośnie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki.
2. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kiełbasę. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zrumienić, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać pokrojone na ćwiartki pomidory i smażyć co najmniej 5 – 6 minut.
Doskonale smakuje z ryżem na sypko.