Ziemniaki ze śliwkami
1 kg ziemniaków, 30-40 dag suszonych śliwek, 2 cebule, szklanka bulionu lub rosołu warzywnego z kostki, 2 łyżki masła, łyżka suszonego tymianku, 2 łyżki siekanego koperku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
1. Śliwki umyć, zalać letnią przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut, po czym odsączyć i pokroić w cienkie paski.
2. Cebule posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
3. W płaskim rondlu lub głębokiej patelni stopić masło, dodać ziemniaki, cebulę i śliwki. Posypać potrawę solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Smażyć mieszając.
4. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do potrawy wraz z koperkiem i bulionem. Dusić pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Jest to doskonałe obiadowe danie jarskie lub dodatek do wieprzowej pieczeni.