Kurczak Marengo

Kurczak wagi około 1,5 kg, 1,5 łyżki masła, łyżka oleju lub oliwy z oliwek, 2 łyżki mąki, 2/3 szklanki rosołu drobiowego z kostki, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, 25 dag pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 szalotki lub dymki, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz

1. Kurczaka pokroić na porcje. Cebulki posiekać.
2. W rondlu rozgrzać masło z oliwą lub olejem, obsmażyć na tłuszczu części kurczaka, posypać mięso mąką, posiekaną zieloną pietruszką i siekanymi cebulkami, solą i pieprzem, wymieszać po czym zalać winem i rosołem i na maleńkim ogniu gotować około godziny.
3. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa wraz z koncentratem i dalej dusić potrawę jeszcze 40 minut.
Podawać z ryżem lub ziemniakami,posypać ziekaną zieloną pietruszką.