Kotlety schabowe ze śliwkowym sosem
50 dag schabu bez kości, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 goździki, sól, 2 łyżki tartej bułki, ? łyżeczki mąki
1. Zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody, do wrzącej włożyć umyty schab w kawałku. Gotować ok. 10 minut ,po czym wyjąć mięso, pozostawiając wywar.
2. Mięso pokroić na plasterki, każdy oprószyć tartą bułką i usmażyć na rozgrzanej mieszance oleju i masła.
3. Wywar spod schabu (powinno go być nie więcej niż ? szklanki) wymieszać z powidłami, dodać goździki, sól, pieprz i polać kotlety. Chwilę dusić, po czym wyjąć mięso, ułożyć na półmisku i w cieple przechować chwilę.
4. Do sosu dodać mąkę rozmieszana z 2 łyżkami wywaru spod schabu, chwilę gotować, aż sos nieco się zagęści. Polać sosem kotlety na półmisku.