Gulasz z warzywami
70-80 dag chudego schabu karkowego, opakowanie mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny, średnia cebula, 2 łyżki oleju, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, po szczypcie (do smaku): mielonej słodkiej papryki, kminku i startej gałki muszkatołowej, sos sojowy, 3 szklanki bulionu wołowego kostki
Jako dodatek ugotowane 2 woreczki kaszy gryczanej
1. Umyte i osuszone kuchennym papierowym ręcznikiem mięso pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
2. Na rozgrzanym w głębokiej patelni lub garnku oleju podsmażyć mięso z cebulą, dodać mrożoną włoszczyznę i wszystkie przyprawy, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 20 minut.
3. Kiedy mięso będzie miękkie doprawić gulasz sosem sojowym, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać potrawę. Jeszcze raz zagrzać i podawać bardzo gorącą.