Dobry sezon na warzywa

Na rozległych polach kukurydzy, którą uprawia mój sąsiad, już widać spore kolby. Powiększają się one z dnia na dzień i wkrótce będą tak duże, że będę miał z nich pożytek i ja. Sąsiad pozwala nam zrywać tyle ile chcemy. Całą resztę przerabia na kiszonkę dla swoich mlecznych krów, a jest ich całkiem spore stadko.
Tym niecierpliwiej czekam na tegoroczna kukurydzę, że w „Wielkiej księdze grillowania według Webera” znalazłem kilka interesujących przepisów. Na pierwszy ogień chcę wziąć kukurydzę grillowaną w liściach. Lektura była tak apetyczna, że mam niemal pewność, iż  kukurydza będzie pyszna. Wprawdzie trochę to będzie trwało, bo najpierw kolby w ich naturalnym opakowaniu (nieco zmniejszonym, bo część liści trzeba oderwać) piecze się aż do zwęglenia liści, a potem – już na tacce aluminiowej – obrane, żółte kolby posmarowane masłem o dowolnym smaku podpieka się do zmiękczenia ziaren.  Za dwa tygodnie pierwsza próba.
Drugi – bardziej egzotyczny przepis – to kukurydza w glazurze ze skórki limonki i świeżego imbiru. Oba aromaty i smaki bardzo lubię. Przyrządzę więc i to danie, nie zapowiadając domownikom i zobaczymy jak to potraktują.
Tymczasem więc grilluję inne warzywa. Ostatnio paprykę czerwoną i zieloną oraz świeże gruntowe pomidory. Takie danie to pewniak. Można też dodać i inne warzywa, na które jest teraz sezon. W dodatku nie koniecznie trzeba piec ich na grillu. Przeciwnicy tego narzędzia lub ci, którzy go nie mają, mogą po prostu piec warzywa w domowym piekarniku. Na przykład tak:

Pieczone warzywa
4 czerwone cebule, 2 żółte papryki, cukinia, 6 mięsistych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 4 gałązki bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz
1. Cebule obrać, pokroić na ósemki, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, obraną cukinie pokroić w grubsze, centymetrowe półplasterki.
3. Warzywa włożyć do miski, wymieszać z oberwanymi rozmarynowymi, igiełkami i 2 łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem,
4. Na blaszce rozłożyć papier w do wypieków, wyłożyć przygotowane warzywa, piec w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut.
5. Pomidory pokroić w ósemki, ułożyć obok warzyw i razem piec jeszcze 5 minut.
6. Upieczone warzywa przełożyć do salaterki, dodać porwane listki bazylii, resztę oliwy, ocet balsamiczny, lekko wymieszać. Podawać jako znakomity dodatek do pieczonych mięs. A nawet jako samodzielne danie z dodatkiem ryżu lub grzankami.