Makaron zapiekany z warzywami

Opakowanie makaronu muszelki, opakowanie mrożonego szpinaku, cebula, por, 4 kawałki suszonych pomidorów, szklanka startego żółtego sera, szklanka śmietanki 12-proc., 3 jajka, 2 ząbki czosnku, po 2 łyżki oliwy i masła, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz

1. Ugotować makaron al dente, odsączyć.
2. Szpinak udusić na łyżce masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
3. Cebulę i por posiekać drobno i zeszklić na oliwie, dodać posiekane suszone pomidory doprawić solą i pieprzem.
4. Wymieszać makaron z usmażoną cebulą i porem oraz startym serem.
5. Zmiksować jajka ze śmietaną.
6. Pozostałym masłem posmarować duże okrągłe naczynie do zapiekania, wysypać tartą bułką.
7. Na dnie naczynia ułożyć warstwę makaronu, polać połową częścią śmietany z jajami, ułożyć warstwę szpinaku, znów makaron polany śmietaną i tak do wyczerpania się składników. Wierzch powinien stanowić makaron.
8. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C zapiekać 30 minut. Kroić promieniście jak tort.