Schab w malinach

Ok. 1 kg schabu, 40 dag malin
Na marynatę: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki whisky, 2 łyżeczki soku z limonki, łyżeczka startej skórki z limonki, sól, pieprz, 1,5 łyżeczki miodu, liść laurowy

1. Schab umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, ułożyć w porcelanowej lub szklanej misce.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, dodać miód wymieszany z 1/3 szklanki wody, sok z limonki, oliwę, startą skórkę z limonki oraz pieprz i sól. Wymieszać i polać marynatą mięso, dodać rozkruszony liść laurowy. Wstawić pod przykryciem do lodówki co najmniej na 4 godziny, kilkakrotnie obracać mięso.
3. Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zostawić), ułożyć w brytfannie, dodać 2/3 przygotowanych malin układając je wokół mięsa.
4. Z marynaty usunąć liść laurowy, samą marynatą polać mięso i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 175 – 180 st. C około 40 minut (do miękkości).
5. Sos, po usunięciu liścia laurowego zmiksować, doprawić whisky i gotować na małym ogniu 2 minuty.
6. Podawać mięso pokrojone w plastry, przybrane pozostawionymi malinami, polane sosem.