Tradycyjna pieczeń wołowa
Ok. 1 kg wołowej pieczeni z udźca lub łopatki, 2-3 szalotki, 4 łyżki musztardy, ? szklanki bulionu wołowego z kostki, łyżka masła, łyżka płynnego miodu gryczanego, łyżka oleju, 2 łyżki śmietany, łyżka drobnoziarnistej soli morskiej, łyżka mąki, sól, pieprz
1. Przygotować mieszankę miodu z musztardą.
2. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym posmarować łyżką mieszanki miodowo-musztardowej, przełożyć do brytfanny i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180st. C i pod lekkim przykryciem z folii aluminiowej piec mięso ok. 2 godzin.
3. Upieczone mięso wyjąć, posypać solą i pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.
4. Przygotować sos: na maśle zeszklić posiekane drobno szalotki, dodać miód z musztardą, bulion i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać wymieszaną z mąką śmietanę i jeszcze raz zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać sos do pokrojonej w plastry pieczeni. Jako dodatek najlepiej smakuje kasza gryczana ugotowana na sypko.