Trochę słońca w podarunku

Rzeczywiście tego słońca w naszej okolicy było jeszcze niewiele. Ale nawet to wystarczyło, by dojrzały poziomki (same się rozsiały przy ścieżce z parkingu do domu) i ich krwisto czerwone kulki kuszą objuczonego bagażem przyjezdnego. Nie jest ich zbyt wiele ale – zwłaszcza gdy nie ma wnucząt, które są znacznie szybsze niż my – nawet w tak mizernej ilości pachną i smakują cudownie. To zupełnie inne owoce niż te kupowane na targu a zbierane z plantacji – nie w lesie.

Szybko strzelił w górę też i trawnik i należy go raz na tydzień przystrzyc, by się godnie prezentował, choć jest założony wbrew wszelkim zasadom, bo pośród sosen, pod modrzewiami oraz w dość zacienionym kawałku przed domem.


Ale najpiękniej wygląda zielnik. Po kilku wymarznięciach (dotyczy to wyłącznie bazylii) i wymianie sadzonek zioła przyczaiły się, by teraz strzelić w górę i pięknie się rozkrzewić. Jest tu wspomniana bazylia, rukola, rozmaryn, tymianek, oregano, szczypiorek, mięta – słowem niemal wszystko co potrzebne w kuchni. Zwłaszcza śródziemnomorskiej.
 Można poszaleć z makaronami, risottem, kotlecikami jagnięcymi i wszelkimi sałatami. Co tez będziemy robić siedząc na wsi aż do końca czerwca. Niech Warszawa szaleje po swojemu ale bez nas.

Rukola na pierwsze danie

2 krążki sera camembert, 2 łyżki tartej bułki, jajko,4 łyżki oliwy z oliwek, pół opakowania rukoli, łyżka rodzynek lub orzeszków piniowych, 4 połówki brzoskwiń z puszki, sos winegret ( 2 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek oleju z pestek winogron, pół łyżeczki miodu, ząbek czosnku, szczypta soli pieprzu, pół łyżeczki musztardy).

1.Przygotować sos winegret: wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoiku i dobrze zmiksować potrząsając.
2.Ułożyć rukolę na czterech talerzykach, posypać rodzynkami lub podpieczonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Polać sosem winegret.
3.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, krążki camemberta poprzekrawać poziomo na połowy, panierować w rozbitym jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano z obu stron. Usmażony ser układać na porcjach rukoli.