Rolada jabłkowa

Ok. 1 kg kwaskowych jabłek, 5 łyżek cukru pudru, sok z całej cytryny, cynamon
Na ciasto: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, 5 lekko kopiastych łyżek mąki, szczypta soli
Do posmarowania papieru do wypieków: łyżeczka masła

1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać cukier. Do ubitych białek dodać żółtka, ostrożnie wymieszać. Na koniec dodać przesiewaną przez sitko mąkę i delikatnie wymieszać.
2. Na blaszce z piekarnika rozłożyć pergamin do wypieków, lekko posmarowany łyżeczką masła. Przełożyć masę biszkoptową i równo rozsmarować.
3. Piec w temperaturze 180 st. C około 15 minut.
4. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ułożyć wierzchem na ściereczce posypanej cukrem pudrem, zdjąć pergamin a ciasto zrolować wraz ze ściereczką.
5. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, dodać cynamon, sok cytrynowy i pozostały cukier puder.
6. Jabłka rozsmarować na rozwiniętej roladzie, po czym ponownie ją zrolować.