Obiadowy omlet z ziemniakami

1 kg ziemniaków, pęczek dymki, 6 jaj, pęczek dymki, łyżka siekanej zielonej pietruszki, 6 średnich pomidorów, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, osuszyć kuchenną papierowa ściereczką.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojone ziemniaki i na dużym ogniu szybko zrumienić. Dolać ? szklanki wody i pod przykryciem dusić, aż będą prawie miękkie.
3. Dymki po umyciu posiekać drobno. Pomidory umyć, wycisnąć pestki, pozostałe części pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Jajka wbić do garnuszka, dodać posiekane dymki, sól i pieprz, posiekaną zieloną pietruszkę wymieszać, najlepiej przy pomocy widelca. Wylać na patelnię z ziemniakami, łyżką rozprowadzić masę jajeczną po całej patelni. Smażyć omlet około 8 minut podważając łopatka brzegi, aby płynna masa wpływała pod spód.
5. Na gotowym omlecie ułożyć na wierzchu przygotowane pomidory, posypać pieprzem i solą.