Gulasz ?oliwkowy?

40-50 dag wołowiny włoszczyzna bez kapusty, 4 ziarna pieprzu i 4 ziarna angielskiego ziela, liść laurowy, goździk, cebula, 8 sporych ziemniaków, 10 dag zielonych oliwek w plasterkach, 2 łyżki smalcu, 1/2 szklanki śmietany 18-proc. łyżka mąki, sól, pieprz

1. Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki, wraz z mięsem zalać w garnku wodą, dodać wszystkie przyprawy, cebulę w całości i gotować około 3 kwadransów.
2. Wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Mięso pokroić w kostkę.
3. Odparować wywar, aż zostanie 1, 5 szklanki.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obgotować we wrzącej wodzie 3 minuty.
5. Rozgrzać w garnku smalec, dodać mięso, rozdrobnioną cebulę, ziemniaki, smażyć chwilę, dodać wywar, doprawić solą i pieprzem, dusić co najmniej 20 minut na małym ogniu, dodać pokrojone oliwki i ugotowane z mięsem warzywa, po kilku minutach duszenia wszystkiego razem dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Gulasz doskonale smakuje z kaszą perłową.