Szparagi zapiekane w boczku

Pęczek szparagów, 4 pomidory, 8 plasterków wędzonego boczku, 1/2 cytryny, jak najmniejsza cebula, cukier, kilka listków bazylii, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek

1. Obrać szparagi z twardych włókien, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym, odcedzić, przelać zimną wodą.
2. Podzielić szparagi na 4 porcje, każdą owinąć 2plasterkami wędzonego boczku, oprószyć solą i pieprzem, skropić łyżką oliwy. Opiec pod grillem w piekarniku lub na grillu ogrodowym ze wszystkich stron.
3. Pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną drobno cebulę, porwane drobno listki bazylii, sól, pieprz i pozostałą oliwę, wymieszać.
4. Podawać sałatkę z pomidorów obok szparagów.