Polędwiczki marynowane i pieczone w mleku

4 spore polędwiczki wieprzowe,5 szklanek mleka 3,2 proc., sok z 2 soczystych cytryn, średnia cebula, ząbek czosnku,3 łyżki masła, sól, grubo mielony pieprz

1. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, ułożyć w brytfannie i zalać mlekiem zmieszanym z sokiem cytrynowym. Pod przykryciem z folii włożyć na noc do lodówki.
2. Następnego dnia wyjąc polędwiczki z mleka, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron i znów włożyć do brytfanny z mlekiem.
3. Na pozostałym na patelni maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do polędwiczek.
4. W temperaturze 175 st. C piec polędwiczki bez przykrycia około 2 godzin.