Robert Sowa odkrywa talenty

Podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2012 odbył się autorski  konkurs Roberta Sowy  – „Kulinarny Talent  2012”.

Zwycięzcy Marcin Popielarz (w środku), Bartłomiej Pawlikowski ( z lewej) i   Marcin Zawadzki

„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala dojrzeć wybitne zdolności wśród młodych stawiających pierwsze kroki w karierze kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń  Roberta jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe kierunki  w kuchniach świata.

W tym roku młodzi kucharze komponowali potrawy z następujących produktów:
mięso udowe z kurczaka,  wędzonego łososia norweskiego  oraz przypraw
Młodych uczestników oceniały 2 zespoły jurorów:
 JURY TECHNICZNE W SKŁADZIE:
– Jerzy Pasikowski /Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni/
– Rafał Targosz /Szef Kuchni krakowskiego Hotelu Unicus, doradca kulinarny Limito, członek FKSK/
– Tomasz Jakubiak /Kucharz i dziennikarz kulinarny/
– Mikołaj Hęciak /Szef Kuchni Tapas Steak Restaurant OLÉ/

oraz JURY DEGUSTACYJNE, w składzie:
–  Marta Grycan – bizneswoman,
–  Mateusz Borek – dziennikarz sportowy laureat nagrody telekamery 2012
–  Bożydar Iwanow – dziennikarz i komentator sportowy TV Polsat
–  Roman Kołtoń – dziennikarz i komentator sportowy, wieloletni redaktor naczelny Przeglądu Sportowego

Po emocjonującej dyskusji jurorzy wyłonili laureatów konkursu.

1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois;

2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym

3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka), który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry

Ponadto dwóch finalistów konkursu „Kulinarny Talent 2012” – Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na wielki konkurs Erfurt 2012.
 Laureaci otrzymali cenne nagrody:
* Komplety naczyń marki Welmax
* Komplety noży kucharskich od MAKRO
* Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO
* Telewizor LCD ufundowany przez Winterhalter
* iPad ufundowany przez InterEuropol
* Expresy do kawy marki Nespresso
* Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
* Upominki od firmy DERMIKA
* Kosze upominkowe od Prymatu

Organizatorzy konkursu – Robert Sowa i Konrad Birek raz obserwatorzy

Najważniejsze zaś, że młodzi mistrzowie zyskali sławę utalentowanych kucharzy. A widzowie zapisali sobie skrzętnie adresy restauracji w których pracują, by skorzystać przy okazji podróży po Polsce z ich umiejętności.