Ryba z migdałami
80 dag-1 kg filetów z dorsza lub innej białej ryby morskiej, 1/2 cytryny, szczypta mielonego imbiru, sól, spora szczypta białego mielonego pieprzu, pomarańcza, 2 łyżki płatków migdałowych, łyżka masła, kilka gałązek zielonej pietruszki
1. Filety opłukać, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, skropić sokiem cytrynowym i sokiem z połowy pomarańczy. Zarówno cytrynę jak pomarańczę należy dokładnie uprzednio wyszorować.
2. Wymieszać sól, pieprz i imbir, natrzeć tą mieszanką filety i odłożyć na godzinę.
3. Rybę ułożyć w naczyniu do gotowania na parze lub owinąć w arkusiki folii aluminiowej i ułożyć na blaszce do pieczenia w piekarniku. Ugotować, co powinno trwać w ?parowarze? zgodnie z instrukcją podaną przez producenta a w piekarniku, w temperaturze 170 st. C około 20 minut.
4. Pozostałą połówkę pomarańczy pokroić po dokładnym wyszorowaniu na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim płatki migdałowe.
5. Porcje ryby ułożyć na talerzach, na nich po porcji migdałów i plasterki pomarańczy.