Placek omletowy ze szpinakiem

Opakowanie liści szpinaku (25 dag), 20 dag plasterków chudego wędzonego boczku lub bekonu, 3/4 szklanki startego żółtego sera, średnia czerwona cebula, 1/2 mięsistej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, 4 jajka, 4 łyżki mleka, sól, pieprz

1. Umyć i odsączyć szpinak w suszarce do sałaty.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać pokrojony w paski bekon lub boczek i dusić 2 minuty. Dodać liście szpinaku i pokrojoną drobno paprykę, dusić 1- 2 minuty.
3. Jajka roztrzepać z mlekiem i solą oraz pieprzem, wylać na patelnię i smażyć, aż spód się lekko zrumieni. Przy pomocy szerokiej łopatki zsunąć omlet na talerz i znów ułożyć go na patelni przyrumieniona stroną do góry. Posypać startym serem i pod przykryciem dosmażyć.
4. Podawać placek krojony w trójkąty jak pizzę.