Mielone z selera
2 jak największe selery korzeniowe, 2 jajka, ok. 1/4 szklanki tartej bułki, sól, pieprz
Do panierowania: 4 łyżki tartej bułki,
Do smażenia 1/2 szklanki oleju
Na sos: łyżka masła, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów w zalewie, po łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku i bazylii, sól, pieprz
1. Selery obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać jajka, tartą bułkę, sól i pieprz. Wyrobić starannie masę, najlepiej ręką.
2. Przygotować sos: na maśle zrumienić pokrojony czosnek, wyjąć go z patelni, dodać zawartość puszki, doprawić solą, pieprzem i ziołami, zmiksować, chwilę gotować sos. Przelać do sosjerki.
3. Uformować niewielkie okrągłe kotlety, obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.