Mazurek z migdałami
Na ciasto: 1,5 szklanki krupczatki,1/2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki cukru pudru,3 jajka,20 dag masła, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu migdałowego, tabliczka ciemnej czekolady
Do dekoracji: ? szklanki blanszowanych migdałów, skórka pomarańczowa smażona w cukrze, ew. inne suszone owoce
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło i wszystko razem przesiekać, dodać jajka, cukier puder i aromat. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Po tym czasie rozwałkować ciasto, ułożyć w formie wyłożonej papierem do wypieków i w temperaturze 200 st. C upiec na złocisto. Ostudzić na kratce.
3.Tabliczkę czekolady rozpuścić w kubeczku wstawionym do wrzącej wody lub w kuchence mikrofalowej, wylać na ostudzone ciasto, przybrać migdałami i owocami.