Cielęcina w pomarańczach
2 kg cielęcej szynki,sól,4 pomarańcze,1/2 szklanki dżemu pomarańczowego,1,5 łyżki masła, łyżka oleju, szklanka bulionu cielęcego z kostki, łyżka ziarnistego pieprzu,3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1.Mięso obmyć, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, włożyć do brytfanny z łyżką oleju.
2.Wstawić pieczeń do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, kiedy się zrumieni , piec 30 minut
3.Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, wycisnąć sok. Wymieszać połowę startej skórki, masło, sok i dżem. Masą posmarować wierzch pieczeni i piec godzinę i kwadrans podlewając bulionem.
4.Wycisnąć sok z 2 pomarańcz, jedną obrać i podzielić na cząstki.
5.Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny, sos przecedzić wlewając do garnuszka, dodać sos sojowy, cząstki pomarańczy, ziarna pieprzu i pozostawioną skórkę. Zagotować.
6.Pieczeń pokroić w plastry, sos podać osobno.