Zapiekanka z ryby
80 dag filetów z białej ryby morskiej, 40 dag pieczarek, 2 średnie cebule, 3 łyżki oleju, łyżka vegety, ćwierć szklanki śmietany, 3 łyżki tartej bułki, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Do posmarowania formy: łyżka masła
1. Umyte filety zalać w rondlu zimną wodą, wsypać vegetę i gotować na małym ogniu 15 minut od zagotowania. Ostudzić.
2. Ostudzone filety pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w paseczki.
3. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki i razem dusić 10 minut, dodać pokrojoną rybę, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
4. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, przełożyć masę rybno pieczarkową.
5. Wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru od ryby, wlać do zapiekanki. Posypać wierzch tartą bułką i startym żółtym serem.
6. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 15 minut.