Kotlety z boczniaków
50 dag boczniaków, 2, 5 szklanki bulionu warzywnego, czerstwa bułeczka, 3/4 szklanki mleka, pęczek dymki lub spora cebula, łyżka masła, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz
Do panierowania: 2 jajka, 3 łyżki tartej bułki
Do smażenia: ? szklanki oleju
1. Umyte grzyby włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować co najmniej 30 minut, osączyć i ostudzić, posiekać lub zmielić w maszynce z grubym sitkiem.
2. Bułeczkę skropić obficie mlekiem, odcisnąć i zmielić razem z grzybami.
3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
4. Podsmażoną cebulę dodać do zmielonych grzybów wraz z 2 żółtkami, tartą bułką, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrobić masę.
5. Ubić sztywną pianę, wmieszać ostrożnie do masy boczniakowej.
6. W jednej miseczce rozbić jajka, w drugiej umieścić tartą bułkę. Formować niewielkie owalne kotleciki, panierować je w jajkach i tartej bułce.
7. Rozgrzać na patelni olej, smażyć kotleciki z obu stron na rumiano.