Drożdżowy topielec
4 szklanki mąki, 4 jajka, kostka masła, 10 dag drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1, 5 szklanki cukru, dowolny olejek zapachowy (kilka kropelek), smażona skorka pomarańczowa
Do wysmarowania foremek: łyżka masła
1. Rozpuścić drożdże w mleku, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru.
2. Kiedy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać jajka i rozpuszczone masło. Wymieszać, ale nie trzeba wyrabiać.
3. Ciasło włożyć do czystej ściereczki, luźno, ale bardzo szczelnie ją zawiązać, aby wyrastając ciasto nie ?wybiegło?.
4. Do dużego garnka wlać zimną wodę, włożyć zawiniątko z ciastem. Kiedy zawiniątko wypłynie, będzie dostatecznie dobrze wyrośnięte.
5. Wyłożyć ciasto do miski, dodać zapachy i cukier, wymieszać dokładnie.
6. Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem foremek napełniając je do połowy wysokości.
7. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 30 minut. Spróbować patyczkiem-jeśli suchy – ciasto jest gotowe, jeśli nie – jeszcze chwilę dopiekać.
8. Wyjmować ciasto z formy dopiero kiedy lekko ostygnie.
Komentarze
topielec znakomity zamiast cukru uzylam fruktozy ,moj cukiereczek wniebowziety.
Dziekuje Panie Piotrze i pozdrawiam.
Cieszymy się ze słodkiego sukcesu. Smacznego!
w pełni sezonu proponujecie mrożony bób????
Warto uważnie czytać. Piszemy „świeżego lub mrożonego” co znaczy, że zależy od pory roku.Życzymy smacznego.