Pyszny tort makowy

2 szklanki suchego maku, 10 jaj, 1, 5 szklanki cukru, cukier waniliowy, łyżka masa do wysmarowania tortownicy, łyżka tartej bułki.
Na krem: kostka masła, 2 całe jajka, szklanka cukru pudru, 4 łyżki kakao

1. Mak sparzyć wrzątkiem, można go także zagotować, odstawić na kilka godzin.
2. Odcedzić mak, zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnymi oczkami.
3. Ubić bardzo sztywną piane z białek, pod koniec dodając cukier.
4. Do piany dodawać stale mieszając ostrożnie po jednym żółtku, cukier waniliowy a wreszcie zmielony mak.
5. W wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy (o średnicy 30 cm) umieścić ostrożnie masę i piec godzinę w temperaturze 180 st. C.
6. Całe jajka ubić z cukrem na dość gęstą puszysta masę. Kiedy w czasie miksowania pozostają na jej wierzchu trwałe kręgi jest gotowa.
7. Masło utrzeć, dodając po trochu ubite jajka ucierać nadal, na koniec dodać kakao i jeszcze chwilę mieszać.
8. Kiedy tortowe ciasto zupełnie wystygnie przekroić na 3 placki, każdy posmarować kremem i złożyć wszystkie razem.

Tort polać gotową polewą czekoladową lub roztopioną w kuchence mikrofalowej tabliczką gorzkiej czekolady. Przybrać orzechami.