Dodatek nadzwyczajny – 2 dania dla cukrzyków

Cukrzyca jest jednym z większych problemów zdrowotnych, wymaga nie tylko leczenia ale i zmiany trybu życia i odżywiania. Zazwyczaj ta ostatnia zmiana dotyczy całej rodziny, bowiem prościej i znacznie łatwiej przestawić całe życie domowe na jadłospisy dla cukrzyków, niż prowadzić specjalną kuchnię tylko dla jednej osoby. Tym bardziej, że potrawy dla cukrzyków doskonale będą smakować i osobom zdrowym. Co tydzień znajdziecie tu jeden lub kilka przepisów dla diabetyków, nawet w noworocznych propozycjach zamieścimy przepisy na dietetyczne dania, które jednocześnie doskonale smakować będą i osobom zupełnie zdrowym. A więc jedzmy smacznie i na zdrowie!
Pomysły na dania zaczerpnęliśmy z książki wydanej przez ?Reader?s Digest? a zatytułowanej ?Książka kucharska dla cukrzyków i nie tylko?

Klopsiki z cieciorki i ryżu (dla cukrzyków)

100 g białego długoziarnistego ryżu, 1 łyżka oleju słonecznikowego,1drobno posiekana mała cebula, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 drobno posiekana świeża czerwona papryczka chili, 2 drobno posiekane pomidory bez skórki, 400 g odsączonej i wypłukanej cieciorki z puszki, 1 żółtko, 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, sól i pieprz

1. Wsypać ryż do rondla, wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia. Bardzo powoli gotować pod przykryciem 10 – 15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Podgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, mieszając często, aż zmięknie. Dodać czosnek oraz papryczkę chili i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i wrzucić do rondla posiekane pomidory.
3. Wrzucić cieciorkę do miski i utłuc tłuczkiem do ziemniaków na dość gładką pastę. Można ją też rozetrzeć w robocie kuchennym. Dodać mieszankę cebulową, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę w proszku, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 10 – 12 równych porcji i uformować każdą z nich w kulkę.
4. Ułożyć klopsiki z cieciorki i ryżu na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piec 30 minut, aż zaczną się przyrumieniać. W połowie pieczenia obrócić je ostrożnie na drugą stronę. Podawać na gorąco.

Racuszki z jabłkami i orzechami laskowymi (dla cukrzyków)

45 g łuskanych posiekanych orzechów laskowych, 200 g mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 250 ml maślanki, 1 drobno posiekane jabłko deserowe (ok. 150 g), 1 łyżka oleju słonecznikowego, 4 łyżki syropu klonowego

1. Rozgrzać małą patelnię teflonową, wsypać orzechy laskowe i prażyć je, cały czas mieszając i przewracając na drugą stronę, aż się przyrumienią. Uważać, żeby ich nie przypalić. Przesypać do miseczki.
2. Przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cukrem do dużej miski. Lekko ubić jajko z maślanką i wlać do mąki. Stopniowo ubić całość w misce, aby powstało gładkie, gęste ciasto. Dodać jabłko oraz orzechy laskowe i wymieszać je z ciastem .
3. Posmarować patelnię teflonową niewielką ilością oleju słonecznikowego, a następnie rozgrzać ją na średnim ogniu. W zależności od wielkości patelni można smażyć różną liczbę racuszków jednocześnie. Kłaść ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki, delikatnie oderwać racuszek łopatką od dna naczynia i smażyć jeszcze minutę, aż jego spód będzie złocistobrązowy. Odwrócić na drugą stronę i smażyć 1- 2 minuty, aż zrobi się złoty.
4. Usmażone racuszki zdejmować z patelni na półmisek i nakryć czystą ściereczką. Usmażyć pozostałe.
5. Gdy wszystkie będą gotowe, szybko podgrzać syrop klonowy w rondelku. Skropić nim racuszki i natychmiast podawać.