Schab z jabłkowymi plasterkami
1 kg schabu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 winne jabłka, sok z połowy cytryny, łyżeczka cukru, kilka gałązek świeżego tymianku, łyżka oleju, 1/2 szklanki soku jabłkowego
1. Umyte i osuszone mięso ponacinać w poprzek, natrzeć solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
2. Jabłka pokroić w plasterki, posmarować je sokiem cytrynowym, lekko posypać cukrem. Plasterki jabłka włożyć w nacięcia w mięsie, na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Mięso owiązać bawełnianą nicią, posmarować olejem, obsmażyć na patelni, po czym ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 190 st. C około godziny.
Kiedy schab się zrumieni polać sokiem jabłkowym i potem kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem.