Klops w śmietanowej polewie
1 kg mięsa ze schabu karkowego, 2 czerstwe kajzerki, 2 jajka, 2 cebule, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, słodka mielona papryka szklanka śmietany, łyżeczka mąki
1. Kajzerki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na drobniejsze kawałki, cebulę pokroić w cząstki. Wszystko razem zemleć w maszynce do mięsa.
2. Do mięsa dodać jajka, przyprawy i bardzo dokładnie wyrobić.
3. W wąskiej foremce wysmarowanej olejem ułożyć mięso, wygładzić polać pozostałym olejem. Piec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku około 50 minut.
4. Wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną soli, zalać klops i zapiekać jeszcze 15 minut.