Zupa makowa z kluseczkami francuskimi

4 szklanki mleka, szklanka maku, 2 łyżki mielonych migdałów (można kupić gotowe lub zemleć lub rozetrzeć w moździerzu), 2 goździki, szczypta mielonego imbiru, cukier i sól do smaku
Na kluseczki: 2 jajka, łyżka masła, szklanka mąki

1. Mak umyć na sitku, zalać przegotowaną ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia na 2 godziny. Po tym czasie osączyć na sitku i zmielić w maszynce z makowym sitkiem dwukrotnie.
2. Zagotować mleko, dodać zmielony mak, migdały, goździki i imbir oraz do smaku sól i cukier. Gotować 10 minut.
3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i masło utrzeć na puszystą masę.
4. Ubić sztywną pianę z białek. Dodawać naprzemiennie, trochę piany następnie trochę mąki mieszając z masą żółtkowo – maślaną. Ciasto powinno być gładkie i pieniste.
5. Zagotować wodę w garnku, lekko posolić, zwilżoną łyżką nabierać po odrobinie ciasta i wkładać do wrzącej wody. Gotować 3 minuty i wyjąć kluseczki łyżką cedzakową.
Podawać gorącą zupę z kluseczkami