Czekoladowy wieniec
2 szklanki cukru, 125 g (? kostki) masła, cukier waniliowy, 6 łyżeczek ciemnego cukru, 1,25 tabliczki gorzkiej czekolady, 4 jajka, 3/4 szklanki mąki tortowej, ? torebki proszku do pieczenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 pomarańcze
Do wysmarowania formy: łyżka masła
1. Pomarańcze wyszorować, pokroić wraz ze skórką na cienkie plasterki. Wrzucić do garnuszka, w którym zostało rozpuszczone w kilku łyżkach wody ? szklanki cukru. Gotować plasterki pomarańczy do momentu, kiedy staną się szkliste.
2. Utrzeć, najlepiej przy pomocy miksera masło z cukrem i ciemnym cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną (w kuchence mikrofalowej lub kubku umieszczonym w garnuszku z gotująca się wodą) tabliczkę czekolady oraz całe jajka. Zmiksować.
3. Posiekać ? plasterków pomarańczy, dodać wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu do utartego masła z czekoladą. Wymieszać ciasto.
4. Natłuszczoną formę, najlepiej tortownicę z kominkiem napełnić ciastem. Piec 50 minut w temperaturze 170 st. C.
5. Gotowe ciasto polać pozostałą roztopioną czekoladą, przybrać pozostałymi plasterkami pomarańczy.