Zupa rybna

50 dag filetów z białej morskiej ryby, 2 mrachwie, pietruszka, kawałek selera i pora, 2 spore ziemniaki, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, ? szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Jako dodatek: grzanki z bagietki opieczone w piekarniku

1. Umyte i obrane warzywa pokroić na kawałki, zalać 8 szklankami wody, dodać liść laurowy i gotować 15-20 minut.
2. Filety umyć, włożyć do gotujących się warzyw i gotować razem jeszcze 5 minut, po czym usunąć liść laurowy, wyjąć rybę.
3. Postałą zupę zmiksować, gotując doprawić winem, koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
4. Rybę pokroić na kawałki, dodać do zupy, chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.
5. Podawać zupę posypaną siekaną zieloną pietruszką i z grzankami.