Zupa brukselkowa z wkładką
50 dag brukselki, 6 szklanek bulionu warzywnego z kostki, 4 kapelusze suszonych grzybów, garść orzechów włoskich, 2-3 cielęce parówki, łyżka startego chrzanu ze słoiczka, 2 łyżki śmietany , sól, cukier do smaku i pieprz
1. Grzyby namoczyć w szklance wody, następnie przez kilkanaście minut gotować je starając się odparować jak najwięcej wody, ostudzone grzyby pokroić w cienkie paseczki.
2. Bulion zagotować, dodać oczyszczoną brukselkę oraz grzyby i od zagotowania gotować 10 minut. Odstawić na chwilę.
3. Orzechy drobno posiekać.
4. Zmiksować zupę, dodać posiekane orzechy i pokrojone w krążki parówki, doprawić śmietaną, cukrem, solą i pieprzem. Chwilę grzać, ale już nie gotować.