Gulasz z kurczaka (lub indyka)
60 dag piersi kurczęcych lub z indyka,30 dag pieczarek, strąk czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, sól i pieprz do smaku, łyżka przyprawy curry,3 szklanki bulionu drobiowego lub cielęcego przygotowanego z kostki, 2 łyżki 12-proc.śmietany i łyżka mąki, łyżka posiekanych listków bazylii, spora szczypta sproszkowanej słodkiej papryki, półtorej szklanki startego żółtego sera.
1. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanej oliwie, posypać lekko solą i przyprawą curry, włożyć do garnka.
2. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne, pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać wszystkie te składniki do mięsa.
3. Do garnka dolać bulion i gotować 15 minut od momentu wrzenia.
4. Doprawić potrawę cukrem do smaku, koncentratem pomidorowym i listkami bazylii oraz sproszkowana papryką. Gotować jeszcze około 10 minut.
5. Wymieszać śmietanę z mąką, wlać do niej kilka łyżek sosu od mięsa, wymieszać, przelać z powrotem do garnka, zagotować, aby potrawa zgęstniała.
6. Podawać gulasz posypany obficie startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze
codziennie slucham panskie felietony w radio (z wielkim apetytem),dzisiaj otworzylam strone i wdze,ze poswieca Pan sluchaczom wiecej czasu.Zachecona tym chce zapytac jak powinna smakowac dobra oliwa,lekarz zalecil mi ja pic na wspomaganie pracy serca. pamietam,ze Pan rowniez ja pije. Bede wdzieczna za odpowiedz. Serdecznie pozdrawiam.
To bardzo specyficzny smak. Nie każdy to lubi. Bywają też oliwy bardziej ostre i trochę łagodniejsze. Wszystko zalezy z jakich oliwek (na ile dojrzałych) są wytloczone.Należy więc pić małymi porcjami. Najlepiej zacząć od małej łyżeczki i mieć pod ręką np. wodę do popicia gdy drapanie w gardle będzie zbyt dokuczliwe.Najlepszym początkiem przyjaźni z oliwą jest maczanie świeżego (jeszcze ciepłego) chleba w oliwie wylanej na talerzyk. A potem – jeśli smakowało – można sobie pozwolić na więcej. Smacznego!