Zupa fasolkowa

Porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, pół pora i kawałeczek selera, 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 30 dag szpinaku, niepełna szklanka śmietany kremówki, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa do smaku

1. Ugotować wywar z porcji rosołowej, obranej i pokrojonej na kawałki włoszczyzny i 4 szklanek wody.
2. Do przecedzonego wywaru dodać oczyszczoną z końcówek fasolkę.
3. Szpinak obrać, opłukać, odsączyć i także dodać do zupy. Gotować zupę 20 minut.
4. Wyjąć z ugotowanej zupy część fasoli, pozostałą zupę zmiksować na krem.
5. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli, starannie wymieszać, dodać kilka łyżek gorącej zupy, po czym wlać do pozostałej zupy. Doprawić zupę solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
6. Podając zupę dodać pozostawioną fasolkę.